perjantai 17. heinäkuuta 2015

Maanalainen vesisäiliö (Yerebatan Sarnıcı)

Maanalainen vesisäiliö (Yerebatan Sarnıcı) sijaitsee Sultanahmetilla, lähellä muita tunnettuja nähtävyyksiä, kuten Sinistä moskeijaa ja Hagia Sophiaa.



Pääsimme vesisäiliöön aikaisin ja jonottamatta herättyämme aamulla jo viiden aikaan hotelli-ikkunamme alla tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen. Roska-auto kuskeineen joutui tulituksen kohteeksi poliisien jahdatessa syyrialaista miestä. Paikalle ilmestyikin nopeasti 20-30 poliisia, ampuja saatiin kiinni, katu suljettiin ja tilanteen rauhoituttua seurasimme varovasti verhojen välistä paikallisen CSI:n toimintaa. Yritin löytää uutisista mainintaa ja tarkempaa tietoa tapahtumien kulusta siinä kuitenkaan onnistumatta.
"First we thought it was fireworks." 
"No, it was natural", vastasi hotellimme vastaanottovirkailija ja juuri sen enempää emme hänestä saaneet irti. Kai häntä jännitti, että tapauksen vuoksi haluaisimme vaihtaa hotellia. Vaikkakin täytyy myöntää, että hieman säikymmin sitä tuli loppuviikko kuunneltua ympäristöstä kuuluvia ilotulituksia ja muita paukahduksia.

No mutta vesisäiliöön palataksemme aikaisin sinne kannattaakin suunnata, koska päivän mittaan sen ovelle kertyy mittavat jonot, kuten yllä olevasta myöhemmin päivällä otetusta kuvasta voi havaita. Paikka tunnetaan myös nimillä Yerebatan Sarayı (Uponnut palatsi) ja Basilica Cistern.


Nimensä mukaisesti vesisäiliö sijaitsee maan alla. Se rakennettiin 500-luvulla keisari Justinianus I:n palatsialueen vesivarastoksi, aikaan jolloin Istanbul oli silloisen Bysantin, eli Itä-Rooman, pääkaupunki ja tunnettiin nimellä Konstantinopoli. Säiliöön mahtui vettä arviolta 100 miljoonaa litraa, se on 140 metriä pitkä ja 70 metriä leveä. Säiliön kattoa kannattelee 336 pylvästä, jotka ovat yhdeksän metriä korkeita ja osa niistä edustaa korinttilaista ja osa doorilaista tyyliä. 


Pylväiden lisäksi vesisäiliössä voi ihastella Medusan päitä, jotka kannatteleva paria pylvästä säiliön takaosassa. Kreikkalaisessa mytologiassa käärmehiuksisen Medusan katse tappoi ja kivetti kohteensa. Yhden tarinan mukaan Medusan päät on asetettu ylösalaisin tai vinottain, koska uskottiin, että tällöin kivettävä katse ei toimi.



Vesi säiliöön johdettiin Istanbulin lähimetsistä valtavia akvedukteja pitkin. Akveduktia pääsimmekin ihailemaan päivittäin sen sijaitessa aivan hotellimme vieressä.

Janne on aikaisemmin vieraillut vesisäiliön uumenissa ja kirjoittanut siitä blogiinsa:
» Pallomerimiehen hämmentävät seikkailut: Istanbul - Basilica Cistern (Yerebatan Sarayı)

» Yerebatan Sarnıcı, www.yerebatan.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti