maanantai 29. kesäkuuta 2015

La Tita Rivera – viihtyisä sisäpihaterassi Madridissa


La Tita Rivera ravintolalla on viihtyisä sisäpihaterassi Madridissa. Ystävättäremme eksyivät La Tita Riveran terassille yhden shoppailupäivän tiimellyksessä ja ihastuivat siihen niin, että etsimme paikan vielä vieraillaksemme siellä isommallakin porukalla.

Ravintola tarjoilee mm. kahveja, drinkkejä, salaatteja, hampurilaisia, nachoja, burritoja sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä myös brunssia.

La Tita Rivera sijaitsee tunnelmallisen Calle Hortaleza kadun poikkikadulla. Hortaleza johdattaa Madridin tunnetuimpiin kuuluvalta ostoskadulta, Gran Vialta, Chuecan kaupunginosaan. Chueca on tunnettu pienistä putiikeistaan ja muotiliikkeistään sekä nuorekkaana ja suvaitsevana kaupunginosana, joka on erityisesti  seksuaalisten vähemmistöjen suosiossa.

» La Tita Rivera, www.latitarivera.com
 

lauantai 27. kesäkuuta 2015

El Rastro – Madridin suosituimmat markkinat


Latinan alueen valloittaa sunnuntaisin El Rastro, Madridin suurimmat ja suosituimmat markkinat. Markkinakojut levittäytyivät usean korttelin alueelle ja niistä löytyy sekä uutta että vanhaa tavaraa;  vaatteita, asusteita, kenkiä, laukkuja, käsitöitä, lemmikkieläintarvikkeita sekä perinteistä markkinarihkamaa ja matkamuistoja. Kirpputorikasoista löytyi mm. kahdella eurolla espanjalaisten vaatebrändien merkkivaatteita, esimerkiksi Mangoa ja Zaraa.


El Rastron markkinoita on tituleerattu jopa Euroopan suurimmaksi ulkoilmakirpputoriksi. Markkinat keräävät kaduille paljon ihmisiä ja tungos houkuttaa paikalle myös taskuvarkaita. Repuista ja käsilaukuista kehoitettiin pitämään erityisen hyvää huolta ja monet ihmiset näkyivätkin kantavan reppujaan vatsapuolella.


Markkinahumun lomassa voi myös pysähtyä pikkuravintoloihin nappaamaan pientä purtavaa tai viiniä.
 

sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

El Retiro – keidas Madridin keskustassa


El Retiro (Parque del Buen Retiro) on Madridin suurimpia ja suosituimpia puistoja. Yleisölle avoin se on ollut 1860-luvulta alkaen. Sitä ennen puisto oli kuninkaallisten maita ja sen alueella sijaitsi kuningas Filip IV:n (1605-1665) rakennuttama palatsi, joka kuitenkin tuhoutui lähes kokonaan Napoleonin sotien aikana.



Me suuntasimme puistoon kävellen Círculo de Bellas Artesin kattoterassilta. Matkan varrella sijaitsi Puerta de Alcalán portti ja puisto häämöttikin jo heti sen takana. Riemukaari toimi aikoinaan Madridin itäisenä sisäänkäyntinä. Sen rakennutti 1770-luvulla Kuningas Carlos III, jonka kunniaksi keskimmäisen holvin yläpuolelle on kaiverrettu teksti "Rege Carolo III Anno MDCCLXXVIII".



Keskellä Retiron puistoa sijaitsee tekolampi, Estanque del Retiro, jonka rannalta voi vuokrata veneen ja soudella lammella. Tuhansien järvien maasta kotoisin oleville suomalaisille ruuhkainen soutelu pienellä tekolammella tuntui hieman huvittavan oloiselta touhulta, mutta ilmeisen suosittua se näytti olevan paikallisten ja muiden turistien keskuudessa.



Lammen rannalla on puoliympyrän muotoinen pylväikkö ympäröimässä kuningas Alfonso XII:n (1857-1885) muistomerkkiä. Puistossa on paljon myös muita hienoja patsaita, suihkulähteitä ja istutuksia.


Varsinkin sunnuntaisin Retiron puisto on suosittu piknikpaikka. Puiston käytäviä kävellessä voi pysähtyä seuraamaan taikuri- ja nukketeatteriesityksiä sekä sieltä löytyviä performanssitaiteilijoita, mm. Plaza Mayorin "Hapsubambin" sukulaisia.

Puistosta takaisin asunnollemme huristelimme metrolla, johon hyppäsimme metrolinjan 2 Retiro-asemalta. 

Kiersimme Retiron puistossa pikavauhtia vain tekolammen, mutta pidemmäksikin aikaa siellä olisi riittänyt nähtävää. Pikavisiitillä näkemättä jäivät mm. Rosaleda del Retiro -ruusutarha, Madridin vuoden 2004 pommi-iskujen uhreille omistettu Bosque del Recuerdo, upea Kristallipalatsi, Palacio de Cristal, ja tiettävästi maailman ainoa julkinen Luciferin eli langenneen enkelin kunniaksi pystytetty patsas nimeltään El Ángel Caído. Seuraavalla Madridin reissulla puistoon siis pidemmän kaavan mukaan.
 

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Círculo de Bellas Artes -kattoterassi Madridissa




Madridin kattoterasseja on kehuttu hienoiksi, mutta aivan heittämällä niitä ei löydä. Yritimme etsiä kattoterasseja (espanjaksi azotea) jo aikaisempinakin päivinä keskustassa pyöriessämme, mutta tuloksetta. Saimme onneksi Madridissa aikaisemmin vierailleelta ystävättäreltämme vinkkejä muutamista kattoterasseista ja tätä hän suositteli sanoilla: "Menkää tänne ainakin. Circulo de Bellas Artes ovista sisään ja hissillä kattoterassille. ISO. Maksoi jotain sisään päivälläkin, mutta on sen arvoinen."




Terassilta on upeat näkymät Madridin ylle. Mennessä pääsimme heittämällä sisään, mutta poistuessamme oli oville kerääntynyt pitkä jono. Terassi näyttääkin olevan suosiossa siis varsinkin ilta-aikaan, jolloin sieltä käsin voi ihailla auringonlaskua ja kaupunkiin syttyvää valomerta.




Me suuntasimme kattoterassia kohden kuitenkin jo heti päiväsaikaan. Lähin metroasema oli linjan 2 Banco de España, joka tupsahti suoraan Plaza de Cibeles aukion reunamille, joka on yksi Madridin kuuluisimmista ja näyttävimmistä aukioista. Siellä mm. espanjalaisen jalkapalloseuran, Real Madridin, fanit käyvät juhlimassa tärkeitä voittoja. Aukio sijaitsee Madridin tärkeimpien läpikulkuväylien risteyskohdassa ja sen keskellä töröttää suihkulähteiden ympäröimänä jumalatar Kybele (espanjaksi Cibeles) leijonien vetämissä sotavaunuissa. Aukion mukaan nimensä on saanut myös patsaan takana näkyvä Palacio de Cibeles -palatsi, jonka katolta löytyy myös terassi. Sinne emme kuitenkaan tällä reissulla ehtineet.



Monet olivat kehuneet Círculo de Bellas Artesin kattoterassia, mutta muistivat aina myös mainita, että sinne pääsy maksaa. Siitä päätellen odotimme sinne pääsyn maksavan maltaita. Yllätyimme positiivisesti, kun haahuiltuamme paikan päälle pääsymaksuksi osoittautuikin vain neljä euroa. Myös kattoterassin juomat ja ruoat osoittautuivat hyvinkin inhimillisen hintaisiksi ja päädyimme pötköttelemään kattoterassin sohvilla useita tunteja, baarin antimista ja elämästä nauttien.





Terassi sijaitsee Círculo de Bellas Artes -kulttuurikeskuksen katolla, joten halutessaan siellä voi tutustua myös kulttuuriin esimerkiksi erilaisiin valokuvanäyttelyihin ja teatteriesityksiin. Me suuntasimme kuitenkin seuraavaksi Puerta de Alcalán portille ja El Retiro -puistoon. Niistä lisää seuraavaksi.

» Círculo de Bellas Artes, www.circulobellasartes.com
 

maanantai 1. kesäkuuta 2015

Mercado de San Miguelin kauppahalli

Art nouveau -tyyppinen valuraudasta ja lasista valmistettu Mercado de San Miguelin kauppahalli on valmistunut vuonna 1916, eikä sitä suotta sanota espanjalaisen ruokakulttuurin keskukseksi.



Kauppahallin käytävät pursuilevat erilaisia herkkuja; tuoreita kasviksia, ilmakuivattua kinkkua, juustoa, leivoksia, oliiveja ja mereneläviä. Tapaksia ja pikkunaposteltavia voi keräillä maisteltavaksi ja istahtaa nauttimaan niitä vaikka viinilasillisen äärelle.

Hiljattain uusittu kauppahalli gastrobaareineen on lounas- ja illallisaikoihin tupaten täynnä herkuttelijoita ja herkimpiä saattaa moinen ihmispaljous ahdistaa. Tungos ja jonottelu kuuluvat kuitenkin asiaan. Me pakenimme lopulta väenpaljoudesta maistelemaan löydöksiämme hallin ulkopuolelle, josta löytyy myös terassipöytiä.


» Mercado de San Miguel, www.mercadodesanmiguel.es